Wij geven een introductie op het thema architectuur en geven aan dat wij bij de bouwopdrachten letten op schoonheid, functie en stevigheid. Zoals de Romijn Vitruvius ons lang geleden heeft geleerd. Daarna onderzoeken de kennis van leerlingen van gebouwen van wereldsteden.
We benadrukken het belang van ontwerpers en handige mannen en vrouwen die nodig zijn om de ontwerpen van de architect daadwerkelijk te bouwen. Hierna wordt de instructie gegeven over de eerste opdracht, namelijk groot bouwen.
Al snel volgt de eerste opdracht. Bouw met jouw groepje binnen 25 minuten een gebouw waarin gewerkt wordt. De uitdaging zit in het bouwen onder tijdsdruk.
Veelal worden de kinderen te ambitieus. Dit is goede motivatie voor de volgende stap; bouwen op schaal. Na deze bevinding wordt stap 3 in werk gezet, miniatuur bouwen.
We laten voorbeelden zien hoe je met zo weinig mogelijk LEGO steentjes jouw idee voor een gebouw kan overdragen. We dagen de klas uit om allemaal in de zelfde miniatuur schaal te bouwen. Gelukkig gaat dit niet altijd goed en worden er mooie lessen geleerd.
Leerlingen leren het computerprogramma LEGO Studio 2.0 gebruiken. Hier maken ze een klein gebouwtje na om bekend te raken met de toetsen en mogelijkheden in het programma. Daarna mogen ze naar eigen inzicht een gebouw of brug bouwen.
We laten zien dat dit computerprogramma heel erg lijkt op een cad tekenprogramma en een 3d tekenprogramma en dat je hier dus je werk van zou kunnen maken. Deze kennismaking met LEGO studio vormt tegelijk de basis voor les twee over de Ontwerpcyclus.
In deze korte video krijgt u een introductie over onze les ‘de jonge architect.’ Hier zijn de stappen zichtbaar en is er een duidelijk beeld van de ervaring die de leerlingen en leerkrachten hier met ons opdoen. Ook laten we zien hoe lassen en gamen onderdeel uitmaken van onze lessen.